Volautomaat schoonmaken, hoe reinig ik mijn koffiemachine?

Misschien is het wel het meest onderschatte klusje die er is, maar het schoonmaken van uw volautomaat is erg belangrijk. Wanneer je je koffiemachine regelmatig schoonmaakt voorkom je; smaakproblemen en dat de machine op langere termijn intern beschadigd wordt. Lees hier: hoe u uw machine schoon kunt maken, wat daarvoor nodig is en hoe vaak dit moet. 

Heeft u een geen volautomaat maar een halfautomaat? Klik dan om te kijken hoe u uw halfautomaat schoonmaakt

Schoonmaken volautomaat in 2 stappen

Stap 1: Starten met schoonmaken van uw volautomaat

Om te beginnen moet u op één starttoets klikken, deze kan op verschillende plekken zitten. Wanneer u een wat geavanceerdere machine heeft zal deze starttoets te vinden zijn op het scherm van de machine. Mocht deze toets niet te vinden zijn op het scherm of hieronder. Dan zit deze knop vaak in de binnenkant van uw machine. Door simpelweg uw machine te openen vindt u deze knop.  

Stap 2: Het doorlopen van de schoonmaak instructie

Wanneer u op de knop geklikt heeft zal uw volautomaat de schoonmaak instructie weergeven. Deze zijn te vinden op het scherm. Door simpelweg de op het scherm weergeven instructies op tee volgen, wordt de machine automatisch schoongemaakt. Vraagt uw machine om een reinigingstablet, lees dan de volgende stap.

Volautomaat reinigen
Display van een volautomaat

Reinigingstabletten volautomaat

Voor het schoonmaken van uw volautomaat heeft u reinigingstabletten nodig. De tabletten zorgen ervoor dat de koffieaanslag verwijderd wordt. Deze tabletten zijn zo gemaakt dat uw machine volledig wordt schoongemaakt. Dit kan niet met een huis, tuin en keukenmiddelen zoals bijvoorbeeld: afwasmiddel. Ook zijn deze tabletten altijd een goede dossering. 

Hoe vaak moet ik mijn volautomaat schoonmaken?

De machine dient elke te worden schoongemaakt. Hiermee voorkom je vervuiling en verstopping van de machine. Het schoonmaken van de machine moet u (als dit kan) zoveel mogelijk aan het einde van de dag doen. Elke dag uw machine schoonmaken lijkt veel werk, alleen hierdoor voorkomt u veel problemen op de lange termijn. Deze kosten onnodig veel geld en komt de koffie kwaliteit niet ten goede. 

Melksysteem reinigen

Heeft u een melksystem op de volautomaat zitten. Dan is hiervoor een apart schoonmaak programma. Deze kan op dezelfde manier als hierboven wordt omschreven gestart worden. Alleen is het hier belangrijk dat u een melkreiniger gebruikt. Deze zorgt ervoor dat de eiwitresten (die ontstaan door de melk) uit de machine worden verwijderd. Ook dit kunt u het beste doen, elke dag, aan het einde van de dag. Tip: je kunt de melkreiniger het beste toevoegen aan koud water, hierdoor lost eiwit makkelijker op. 

Conclusie

Het schoonmaken van uw volautomaat is dus niet heel moeilijk. Wel is dit erg belangrijk voor het behoud van de machine en de smaak van de koffie.  Met de juiste reinigingsproducten en het elke dag volgen van het stappenplan wordt de machine goed schoongemaakt en kunt weer genieten van een heerlijke kop koffie.