Halfautomaat schoonmaken, hoe reinig ik mijn machine?

Halfautomaat schoonmaken

Een halfautomaat wordt in de volksmond vaak pistonmachine of pistolenmachine genoemd. Het schoonmaken van uw halfautomaat is erg belangrijk. Wanneer je je koffiemachine regelmatig schoonmaakt voorkom je; smaakproblemen en dat de machine op langere termijn intern beschadigd wordt. Lees hieronder hoe u uw machine schoon kunt maken, wat daarvoor nodig is en hoe vaak dit moet. 

Heeft u een geen halfautomaat maar een volautomaat? Klik dan om te kijken hoe u uw volautomaat schoonmaakt. 

Drie simpele stappen om uw halfautomaat schoon te maken

Stap 1: Starten met schoonmaken van uw halfautomaat

Om te beginnen moet u het filterbakje uit uw filterdrager verwijderen, (een filterdrager wordt ook wel piston genoemd) in deze filterdrager doet u dan een dicht filterbakje. Heeft u geen dicht filterbakje bij uw machine, dan zit er een blindrubber bij de machine, deze doet u in een enkele filterdrager. Een enkele filterdrager is voor 1 kop koffie.

Stap 2: Het doorlopen van de schoonmaakinstructie

Doe 3-5 gram reinigingsmiddel in de dichte filterdrager, en plaats deze in de machine. Druk vervolgens op een willekeurige koffietoets, druk na 10 seconden weer op dezelfde toets, doe dit in het totaal 5 maal. Hierna wacht u 1 minuut, zodat het poeder en het water haar werk kan doen in de machine. Hierna nog twee 10 seconden met reinigingsmiddel. Haal de filterdrager uit de machine en spoel deze schoon onder de koffiegroep druk hierbij op een willige koffietoets. Ga verder met stap 3

Stap 3: Het doorlopen van de laatste stap.

Plaats de schoongemaakte filterdrager weer terug in de machine. Druk vervolgens op een willekeurige koffietoets, druk na 10 seconden weer op dezelfde toets, doe dit in het totaal 5 maal. Maak alles schoon en plaats het koffie filterbakje weer terug in de filterdrager.

halfautomaat reinigen
De filterdragers zitten op het halfautomaat bevestigd.

Reinigen van de filterdragers en filterbakjes

Verwijder alle filterbakjes uit de filterdragers en vul een bakje met heetwater uit de machine, leg daar alle filterdrager en filterbakjes in, ongeveer 10 gram reinigingspoeder. Zorg ervoor dat het handvat van de filterdager niet in het heetwater waterstaat, dit geeft rare vlekken op het handvat van de filterdrager. Na 15 minuten maakt u alle onderdelen schoon, en monteert u deze terug in de filterdragers. Zorg ervoor dat de goede filterbakje in de goede filterdrager komt.

Reinigingspoeder halfautomaat

Voor het schoonmaken van uw halfautomaat heeft u reinigingspoeder nodig. Het poeder zorgt ervoor dat de koffieaanslag verwijderd wordt. Het poeder is zo gemaakt dat uw koffiegroep volledig wordt schoongemaakt. Dit kan niet met een huis, tuin en keukenmiddelen zoals bijvoorbeeld: afwasmiddel.

Wietec heeft de geschikte: reinigingspoeder voor een halfautomaat. Klik op de link voor meer informatie.

Hoe vaak moet ik mijn halfautomaat schoonmaken?

De machine dient elke dag te worden schoongemaakt. Twee keer per week bijvoorbeeld donderdag en zondags stap 1 t/m 3 en de overige dagen stap 1 en 3. Hiermee voorkom je vervuiling en verstopping van de machine. Het schoonmaken van de machine moet u (als dit kan) zoveel mogelijk aan het einde van de dag doen. Elke dag uw machine schoonmaken lijkt veel werk, alleen hierdoor voorkomt u veel problemen op de lange termijn. Deze kosten onnodig veel geld en komt de koffie kwaliteit niet ten goede. 

Conclusie

Het schoonmaken van uw halfautomaat is dus niet heel moeilijk. Wel is dit erg belangrijk voor het behoud van de machine en de smaak van de koffie.  Met de juiste reinigingsproducten en het elke dag volgen van het stappenplan wordt de machine goed schoongemaakt en kunt weer genieten van een heerlijke kop koffie. 

Naam (verplicht)E-mailadres (verplicht)Website

Geef een reactie

×
×

Winkelmand