Espressomachine werkt niet meer- zo los je het op!

Werkt jouw espressomachine niet meer? Lees dan snel verder, want met dit stappenplan kan hij na 10 minuten gewoon weer werken! Aan de hand van 5 simpele stappen loop jij de machine na.

Espressomachine werkt niet meer; kort stappenplan

Time needed: 10 minutes.

Loop deze stappen na wanneer uw koffie/espressomachine niet meer werkt.

 1. Controleer de stroom en kijk of de machine aan staat.

  Kijk altijd eerst of de stroom goed en volledig is aangesloten. Neem hiervoor ook even een kijkje in de meterkast.

 2. Controleer waterdruk

  Check vervolgens of er nog waterdruk op de machine staat. Zonder waterdruk krijg je ook geen koffie.

 3. Kijk naar het bonen reservoir en zorg dat het klepje open staat.

  Neem vervolgens ook een kijkje in het bonen reservoir. Kijk of er voldoende bonen in de machine zitten en zorg ervoor dat het klepje van het reservoir altijd OPEN staat.

 4. Haal de stekker er 10 seconden uit en stop hem weer terug.

  Deze truc werkt bij vele elektronische apparaten en daarom ook bij koffiemachines. Haal de stekker er voor 10 seconden uit en stop hem weer terug.

 5. Schakel professionele hulp in.

  Mochten deze stappen niet werken, dan is het beter dat je professionele hulp inschakelt.

Stap 1: Espressomachine werkt niet meer? Controleer als eerste de stroom.

Kijk als eerste of er stroom staat op de machine. Dit kun je doen door te kijken of het stopcontact waar de machine in zit nog werkt. Wanneer deze werkt kun je ook nog een kijkje nemen in de meterkast. In de meterkast kun je kijken of alle stoppen nog aan staan en of alles nog lijkt te werken. 

Wanneer er nog stroom op de machine lijkt te staan. Kun je kijken of de machine niet uit staat. Bij sommige espressomachines is er een aan en uit knop. Bij andere machines is er een schakellaar. Deze schakellaar bevat meestal 3 verschillende standen (0,1 en 2). Bij deze machine moet de schakellaar op de 2 staan. Alleen dan gaat de machine aan. 

Stap 2: Controleer de waterdruk

Een espressomachine maakt gebruik van water. Door water te mengen met koffiebonen ontstaat koffie. Wanneer er geen waterdruk op de machine staat heb je dus ook geen koffie. Controleer daarom de waterdruk. Dit kun je doen door bijvoorbeeld even een kraan (bij een spoelbak bijv.) open te draaien. Ook kan het voorkomen dat er een knik in de slang zit. Loop daarom even na of de slang geen verstoppingen bevat. 

Stap 3: Controleer het bonen reservoir 

Waar dus waterdruk nodig is voor het maken van een bakje koffie. Zijn de koffiebonen zelf natuurlijk ook essentieel. Daarom is het belangrijk om te kijken, wanneer de espresso niet meer werkt, of er nog genoeg bonen in het bonenreservoir zitten. Ook kan het zijn dat het klepje nog dicht staat van het bonenreservoir, deze moet altijd OPEN zijn. Het klepje kun je vinden onder de bonenstolp. 

Hierboven is de bonen-klep gesloten. Deze moet altijd OPEN zijn bij gebruik.

Stap 4: Stekker er in en uit halen

Wat bij veel elektrische apparaten, die geen gehoor meer geven, kan werken is; de stekker er even voor 10 seconden uithalen. Ook bij een espressomachine die niet meer werkt kan dit helpen. Vergeet na de 10 seconden niet om de stekker weer in het stopcontact te doen…

Stap 5: Schakel professionele hulp in

Heb je alle bovenstaande stappen langsgelopen en werkt de machine nog steeds niet? Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een service monteur kan het problemen meestal gemakkelijk vast stellen en snel verhelpen. Het is daarom ook nooit verstandig om zonder technische kennis zelf aan de machine te gaan sleutelen.

Wil jij je koffiemachine laten repareren door een professionele servicemonteur. Dan kun je contact opnemen met Wietec. Met al 25 jaar ervaring heeft Wietec altijd de juist oplossing voor het probleem aan jouw koffiemachine. Wij komen bijna altijd langs bij jou op locatie.

Deel dit met jouw koffievrienden!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on print

Wietec maakt gebruik van cookies. Zo kunnen wij de prestaties van deze website verbeteren. Meer weten over cookies.