Koffiemachine schoonmaken, zo doe je dat!

Wil jij je koffiemachine schoonmaken, maar weet je niet hoe dit moet? Geen paniek! In deze blog wordt uitgelegd hoe je dit in 5 makkelijke stappen kunt doen. Ook lees je over het ontkalken van je koffiemachine en welke producten je kunt gebruiken voor het schoonmaken.

Koffiemachine schoonmaken in 5 simpele stappen

Het is belangrijk om zelf goed onderhoud aan je koffiemachine te verrichten. Het schoonmaken van je koffiemachine is hier een deel van. Hieronder wordt uitgelegd welke stappen jij moet doorlopen voor het schoonmaken van je koffie- of espressomachine.

Benodigde tijd: 8 minutes

Blindfilter en zetgroep reinigen

Bij het reinigen van halfautomatische koffiemachines doe je 3 tot 5 gram reinigingsmiddel in de dichte filterdrager. De filterdrager maak je dicht met een dicht filterbakje. De (dichte) filterdrager plaats je vervolgens in de espressomachine. Vervolgens druk je op een willekeurige koffietoets, druk na 10 seconden weer op dezelfde toets. Bij een volautomatische espressomachine ga je naar het service menu en klik je op zetgroep reinigen.

filterdrager losmaken

Maak de filterdrager schoon

Vervolgens is het belangrijk dat je filterdrager goed schoonmaakt. Je kunt deze uit de koffiemachine halen en afspoelen onder de kraan. Maak ondertussen de groepen schoon met een barista borstel. Vervolgens plaats je de filterdrager terug in de machine en druk je op een willekeurige koffietoets. Bij een volautomaat kun je vaak het bovenste deel van de zetgroep losmaken. Deze kun je ook even afspoelen onder de kraan.

filterdrager schoonmaken

Reinig het melksysteem

Nu kun je de melksystemen schoonmaken. Het is belangrijk dat je dit zorgvuldig doet, omdat melk eiwitten bevat. Deze worden erg hard wanneer ze opdrogen. Als je een volautomatische koffiemachine schoonmaakt dan klik je via het servicemenu op melksysteem reinigen. Bij een halfautomaat blaas je de stoompijp even door en maak je hem schoon met een doekje (Let op: deze stoompijp is warm).

Maak de lekbak en het roaster schoon

Door de dag heen komt er veel viezigheid in de lekbak. Hierbij moet je denken aan koffieresten en melkresten. Het is daarom belangrijk om de lekbak even te legen aan het einde van de dag en het roaster schoon te maken. Zo blijft deze mooi glimmen en blijft hij langer goed.
lekbak schoonmaken

Espressomachine schoonmaken met een doekje

Als laatste maak je de espressomachine even schoon met een nat doekje. Het komt vaak voor dat er wat viezigheid op de zijkant van de machine terecht komt. Op deze manier houd je het uiterlijk van de koffiemachine mooi en blijft hij glimmen.

koffiemachine schoonmaken

Koffiemachine ontkalken

Ook is het belangrijk om regelmatig de koffiemachine te ontkalken. Op deze manier verwijder je kalkresten uit de koffiemachine. Deze zorgen vaak voor het vastlopen van leidingen in de machine en hierdoor kan de koffiemachine water gaan lekken. Dit scheelt veel kosten in het repareren van je koffiemachine. Ook is kalk niet alleen slecht voor de machine, maar ook is kalk slecht voor je gezondheid.

Koffiemachine ontkalken met azijn

Je kunt de koffiemachine ontkalken met azijn. Je voegt azijn toe aan de waterreservoir van de machine. Hierbij hoef je niet het hele reservoir te vullen met azijn. Je kunt de azijn verdunnen met water. Vervolgens laat je de machine doorspoelen met water. Let er op dat je na het doorstromen wel even een paar keer normaal water door de machine laat stromen. Anders zal je koffie misschien nog naar azijn smaken.

Koffiemachine ontkalken met ontkalker

Het nadeel van ontkalken met azijn is dat vaak de fabrieksgarantie vervalt. Ook werkt azijn minder goed dan professionele ontkalker. Hoe je de ontkalker gebruikt hangt af van het type machine. Ook kan het per product iets variëren. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing van de ontkalker voordat je deze gebruikt.

Koffiemachine schoonmaken met reinigingsproducten

  • Professionele reinigingsproducten voor je koffiemachine kunnen je goed helpen bij het schoonmaken. Dit komt, omdat deze producten zo gemaakt zijn dat deze optimaal werken voor hun doeleinde. Het gebruiken van reinigingsproducten kent meerdere voordelen:
  • Lage dosering voor gewenst effect.
  • Professionele reinigingsproducten zijn beter voor de koffiemachine.
  • De fabrieksgarantie vervalt niet.
  • Geen zure resten die de smaak van de koffie beïnvloeden.

Alhoewel professionele reinigingsproducten vaak wat duurder zijn dan huis en keuken producten, hebben ze dus wel veel voordelen voor de koffiemachine. Ook gaan deze producten vaak erg lang mee. Je hoeft dus niet vaak nieuwe producten te kopen.

Deel dit met je koffievrienden!

Wietec maakt gebruik van cookies. Zo kunnen wij de prestaties van deze website verbeteren. Meer weten over cookies.