Wat is instant koffie precies?
Instant koffie, ook bekend als oploskoffie, is een poedervormige koffie die snel en gemakkelijk kan worden gemaakt door heet water toe te voegen. Dit komt, omdat de bonen in de fabriek al gemalen zijn waardoor de koffie gelijk klaar kan worden gemaakt. Daarom wordt deze vorm van koffie instant (gelijk) koffie genoemd.
Deze koffiesoort heeft een minder goed imago dan bonen koffie, omdat het niet vers is. Koffie van vers gezette bonen wordt daarom ook als beter beschouwd. Toch is niet iedereen het hier mee eens. Uiteindelijk blijft het natuurlijk ook een kwestie van smaak.
Hoe wordt instant koffie gemaakt?
Instant producten worden doorgaans met twee verschillende methodes gemaakt. De eerste methode is sproeidrogen en de tweede methode is vriesdrogen. Hieronder worden de verschillen uitgelegd.
Sproeidroog koffie
De meest gebruikelijke methode voor het maken van instant producten is een proces genaamd sproeidrogen. Bij deze methode wordt de koffie in een hete luchtstroom verneveld. Hierdoor ontstaan kleine droge korrels. Deze koffiekorrels worden opgevangen in een cycloon of een filter. Later wordt het verpakt en verkocht aan de consument.
Vriesdroog koffie
Bij vriesdrogen wordt de koffie eerst omgetoverd tot een extractie door het te combineren met heet water. Dit koffie extract wordt ingevroren tot een temperatuur van ongeveer -40 graden. Later wordt het bevroren water verwijderd, terwijl de smaak en aroma’s blijven. Door dit te mengen met heet water ontstaat een heerlijke kop instant koffie.
Wat zijn de voordelen van instant koffie?
Gemakkelijk in gebruik
Het grootste voordeel van instant koffie is dat het gemakkelijk te zetten is. De bonen zijn namelijk in de fabriek al gemaald. Hierdoor hoeft de machine alleen maar water bij de poeder te doen. Dit zorgt er niet alleen voor dat het gemakkelijk is, maar ook nog eens razendsnel. Veel professionele koffiemachines die gebruik maken van instant koffie kunnen koffie zetten binnen een enkele seconden.
Dit maakt instant koffie erg geschikt voor ruimtes waar er veel koffie in een korte tijd moet worden gezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schoolkantine. Wanneer het pauze is komen de leerlingen allemaal tegelijk koffie halen.
Instant koffie heeft een lange houdbaarheid
Een ander voordeel is dat het lang mee gaat zonder dat het bederft. Dit type koffie is langer houdbaar, omdat het product droog is. Dit betekent dat al het water uit het product verwijderd is.
Een droog product bederft nooit, omdat dit geen goede omstandigheden zijn voor organismen. Deze organismen zijn normaal gesproken de dader van bedorven voedsel.
Hoewel het waar is dat droog voedsel minder snel bederft dan vochtig of nat voedsel, kan het nog steeds bederven. Een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de houdbaarheid van droog voedsel is de temperatuur. Als droog voedsel wordt bewaard bij warme temperaturen, kan het minder lekker worden en de smaak en voedingswaarde verliezen.
Zorgt voor minder afval
Wie een bonenmachine heeft weet dat het zetten van koffie een hele hoop afval produceert. Door het maken van verse bonenkoffie komt er koffiedik in de afvalbak van de koffiemachine. Bij instant producten is dit niet het geval, omdat de koffie al in de fabriek gemalen is.
Instant machines zijn vaak goedkoper
Een ander voordeel van instant producten is dat een machine minder geld kost. Een filterapparaat voor thuis kost vaak enkele tientjes. Een professionele instant machine is ook niet flink geprijsd en kost vaak rond de duizend tot twee duizend euro.
Daarnaast is het onderhoud voor deze machines ook goedkoper. Deze machines hebben geen maalschijven en vaak minder geavanceerde software. Dit zorgt voor lagere onderhoudstarieven dan die voor machines met bonen worden gerekend.
Wat zijn de nadelen van dit type koffie?
Minder goede smaak en aroma
Het bekendste “nadeel” van een oploskoffie is dat het als minder lekker wordt ervaren. De bonen worden niet vers gemalen waardoor er minder aroma overblijft. Dit resulteert in een minder intense smaak dan een kopje gemaakt van verse bonen.
Toch is dit onderwerp controversieel. Niet iedereen is het eens over het feit dat instant koffie minder lekker is dan koffie gemaakt van verse koffiebonen. Dit natuurlijk ook afhankelijk van jouw voorkeur voor smaak. Sommige vinden de mildere smaak lekkerder dan de sterke smaak van bonenkoffie.
Minder cafeïne in de koffie
Over het algemeen bevat oploskoffie minder cafeïne dan andere soorten koffie. Tijdens het drogen van de bonen verliest instant koffie een gedeelte van de cafeïne.
Dit geldt overigens niet als een universele regel. Natuurlijk heeft de hoeveelheid koffie invloed op de hoeveelheid cafeïne, maar ook per merk kan dit verschillen. De verschillen zijn meestal dusdanig klein dat je het verschil niet zult merken.
Gebrek aan antioxidanten
Instant koffie verliest niet alleen cafeïne tijdens het drogen, maar ook verschillende antioxidanten. Antioxidanten in koffie hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Voorbeelden hiervan zijn: bescherming tegen ontstekingen en bescherming van de lever. Desondanks het verlies zitten er nog steeds genoeg antioxidanten in oploskoffie om het als gezond te beschouwen. Dus dit is ook geen extreem nadeel.
Informatie over instant koffiemachines
Of je gaat voor oploskoffie of bonen koffie is afhankelijk van het type koffiemachine die je kiest. Het grote nadeel is dat je geen bonen in een instant machine kunt doen en vice versa. Wat betekent dat je een permanente keuze maakt.
Waneer kiezen voor een instant machine?
Een instant koffiemachine kan een goede keuze zijn wanneer je grote piekmomenten hebt met gebruikers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kantine, waarbij al jouw collega’s op hetzelfde moment pauze hebben. In het geval van een korte pauze zullen sommige werknemers daarom ook geen koffie kunnen krijgen. In dit geval is een instant machine een goede keuze.
Het zetproces van een instant machine is namelijk een paar seconden. De koffie wordt kan ten klaar geserveerd. Ook koffieproducten met melk kunnen binnen enkele seconden worden gezet dankzij melkpoeder.
Wanneer gaan voor een bonen machine?
In bijna alle gevallen zou een horeca moeten gaan voor een bonen machine. Instant koffie kan alleen een oplossing zijn voor een hotelbuffet, maar komt tekort voor een hoge kwaliteit koffie op het terras. Ook is voor een onderneming die veel waarde hecht aan hoge kwaliteit koffie gemaakt van verse producten een bonen machine de betere keuze. Denk hierbij aan een koffiemachines voor kleine kantoren en showrooms.
Uiteindelijk blijft het gedeeltelijk een kwestie van smaak en daarom is het altijd verstandig om voor de tijd beide smaken eens te proeven. Op deze manier kun je een goede keuze maken over welke type machine bij jouw past.