Hoe gebruik je reinigingstabletten koffiemachine?

Het reinigen van je koffiemachine kan soms lijken op een vervelend klusje die niet heel belangrijk is. Toch is het erg belangrijk om je koffiemachine goed te reinigen. Op deze manier kunnen veel problemen worden voorkomen. In deze blog wordt uitgelegd hoe je reinigingstabletten voor een koffiemachine gebruikt.

Hoe werken reinigingstabletten koffiemachine?

Hoe reinigingstabletten voor een koffiemachine werken kan variëren per machine. Daarom is het altijd belangrijk om de handleiding van de machine te lezen. Vaak kun je een koffiemachine gemakkelijk reinigen door een reinigingstablet in de vulopening te plaatsen en het proces te starten via de display. Vergeet niet om eerst de machine te spoelen en het melksysteem te reinigen voordat je de reinigingstabletten toevoegt.

Reinigingstabletten zijn veelal gemaakt voor volautomatische koffiemachine. Heb je een halfautomaat dan gebruik je vaak poeder die je kunt plaatsen in de zetgroep van de machine. Dit programma is vaak iets moeilijker uit te voeren, omdat dit niet automatisch gaat. Dit is dan ook gelijk het grote verschil tussen een volautomaat en halfautomaat koffiemachine.  

reinigingstablet koffiemachine
Gebruik reinigingstabletten voor je koffiemachine

Waarom je koffiemachine reinigen?

Het is belangrijk om je koffiemachine te reinigen, omdat koffiebonen vetten bevatten die in de machine gaan ophopen. Na enige tijd komt er zoveel vet vast te zitten dat er schimmelvorming kan ontstaan of dat leidingen worden beschadigd. Dit zorgt voor een slechte smaak van je koffie. Ook kan dit de levensduur van de machine verlagen. 

Wanneer je niet vaak genoeg reinigt gaat de machine sneller stuk. Wanneer de leidingen vast lopen kan er ontstopping ontstaan. Ook kan de zetgroep vastlopen, omdat hier te veel vuil in zit. Deze problemen zijn vaak onomkeerbaar en daarom moet de koffiemachine gerepareerd worden door een professional. Dit zorgt vaak voor onnodig hoge kosten die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden.  

Veel mensen maken hun koffiemachine schoon met huis tuin en keuken producten. Al hoewel op het eerste oog lijkt dat deze manier je kosten bespaart, wordt dit toch streng afgeraden. Veel mensen kiezen ervoor om bijvoorbeeld azijn te gebruiken voor het schoonmaken van hun koffiemachine. Azijn is een goedkoop product die de machine kan schoonmaken. Toch kun je beter niet schoonmaken met azijn, omdat de machine materiaal bevat die beschadigd kan raken door de zuren van azijn. 

reinigen koffiemachine

Hoe vaak moet je een koffiemachine reinigen?

Hoe vaak je een koffiemachine moet reinigen hangt af van het gebruik. Wanneer je je koffiemachine veel gebruikt zul je deze ook vaker moet reinigen. Een handige vuistregel kan zijn om je koffiemachine te reinigen om de 100 tot 200 kopjes koffie. Ook kun je ervoor kiezen om de machine aan het einde van elke dag te reinigen. Wanneer je bijvoorbeeld een koffiemachine in horeca hebt, dan kun je deze reinigen bij sluitingstijd. Op deze manier hebben koffieresten geen kans om op te drogen. Wanneer je maar een paar kopjes koffie per dag zet, kun je ervoor kiezen om de koffiemachine eens per maand te reinigen.  

Wat is het verschil tussen reinigen en ontkalken?

Bij het reinigen van een koffiemachine verwijder je koffieresten zoals vetten uit de leidingen van de machine. Bij ontkalken verwijder je kalkresten uit de koffiemachine. Deze kalkresten zijn vaak ontstaan door water dat door de machine heen stroomt. Voor het ontkalken van je machine gebruik je speciale ontkalker. Dit product zorgt ervoor dat kalkresten uit de machine worden verwijderd.  

Hoe vaak moet je reinigingstabletten gebruiken?

Reinigingstabletten gebruik je bij elke reinigingsbeurt van je koffiemachine. Het wordt aanbevolen een reinigingsbeurt te doen na het zetten van 100 tot 200 bakjes koffie. Ook geeft de koffiemachine vaak zelf aan wanneer een reinigingsbeurt moet worden uitgevoerd. In dat geval kun je gewoon het schema van de machine aanhouden. 

Pro tip: Geeft je machine niet aan wanneer je de reinigingsbeurt moet uitvoeren en heb je geen idee wanneer je de aanbevolen hoeveelheid kopjes hebt gedronken? Dan kun je dit gemakkelijk berekenen door het aantal kopjes op één dag te tellen. Deel dit met 150 en je weet hoe vaak je moet reinigen. Zet dit vervolgens periodiek in je agenda en je vergeet het nooit meer!

Deel dit met je koffievrienden!

Wietec maakt gebruik van cookies. Zo kunnen wij de prestaties van deze website verbeteren. Meer weten over cookies.