Koffiemachine lekt water, zo los je het op!

Je bent druk bezig met het zetten van koffie en ineens vind je een plas water onder de koffiemachine. Na een paar minuten kom je erachter dat deze plas water uit de koffiemachine komt. Je koffiemachine lekt water! Dit ligt vaak aan een kalkprobleem of loszittende onderdelen in de koffiemachine. Dit probleem had je kunnen voorkomen met een paar simpele trucjes...

Koffiemachine lekt water, hoe kan dit?

Het probleem van een lekkende koffiemachine ligt 9 van de 10 keer aan kalkproblemen. Kalk is een vorm van calciumcarbonaat. Kalk ontstaat door warm water dat in de koffiemachine loopt. Hierdoor gaan de ventielen in de koffiemachine lekken. 

Weet je zeker dat het probleem niet aan kalk ligt, dan kan het zijn dat tijdens het schoonmaken van de koffiemachine iets verkeerd gemonteerd is. Dit kun je simpel voorkomen door alles in de machine eens opnieuw na te lopen. Vaak is in de binnen kant van de deur wel een instructie te vinden hoe dit moet. 

reparatie-koffiemachine

Koffiemachine lekt water, zo los je het op

Het probleem:

Het oplossen van het probleem is echter niet mogelijk zonder technische hulp. Dit komt, omdat dit klusje aardig wat kennis vereist. Het zelf sleutelen aan de machine levert vaak veel problemen op. Ook zijn er vaak verschillende nieuwe onderdelen nodig om de machine te herstellen. 

Hoe kan je het voorkomen

Het kalk probleem kan in het vervolg maar op één manier worden opgelost. Dit kan doormiddel van een waterfilter. Deze zorgt ervoor dat er geen kalk meer in de machine terecht komt. Het kan ook zijn dat je al in bezit bent van het waterfilter alleen deze niet op tijd wordt vervangen. Een waterfilter dient 1 keer per jaar vervangen te worden door een wisselfilter. Zo voorkom je in het vervolg kalkaanslag in de machine. Ook is het jaarlijks checken van de waterhardheid belangrijk. 

koffiemachine-lekt-water

Service is erg belangrijk

Ook kan dit probleem voorkomen worden door jaarlijkse controle van een expert. Deze loopt de machine na en onderhoud de machine. Door jaarlijks onderhoud minimaliseer je de kans op een lekkende machine, maar ook op ander onnodige problemen. 

Conclusie:

Een lekkende koffiemachine ligt 9 van de 10 keer aan een kalkprobleem. Door dit kalkprobleem gaan de ventielen in de machine lekken. Het verhelpen van dit kalkprobleem kan niet zonder specialistische hulp. Je kunt dit probleem voorkomen door een waterfilter aan te schaffen.

Deel dit met je koffievrienden!

Wietec maakt gebruik van cookies. Zo kunnen wij de prestaties van deze website verbeteren. Meer weten over cookies.