Artikel delen:

Wat is een koffie verkeerd?

Foto van Eddie Wiersma
Eddie Wiersma
30+ jaar ervaring in de koffiewereld
Wat is koffie verkeerd
Ben jij een echte koffieliefhebber? Dan heb je vast al wel eens van Koffie Verkeerd gehoord! Deze heerlijke drank, ook wel bekend als de "caffè latte", is de perfecte manier om te genieten van je espresso gecombineerd met melk.

Wat is koffie verkeerd?

Koffie verkeerd is een koffie drank die voor de helft bestaat uit espresso en voor de ander helft bestaat uit melk. Deze traditionele Nederlandse koffiedrank heeft zijn naam te danken aan het feit dat de verhouding koffie en melk ongewoon is. De koffie is dus “verkeerd” gemaakt.

Eerst werd deze drank voornamelijk thuis gedronken en was hij nog niet erg populair. Dit is tegenwoordig niet meer het geval. Veel horecazaken hebben deze variant op hun menukaart staan en wordt hij steeds vaker gekozen als alternatief op een cappuccino of latte. 

Koffie verkeerd wordt veel gedronken door mensen die houden van de zoete smaak van melk gecombineerd met de smaak van koffie. Door de verkeerde verhouding heeft de koffie niet de overhand en zul je geen sterke koffiesmaak proeven. 

Voorbeeld van koffie verkeerd
Voorbeeld van een koffie verkeerd

Hoe maak je koffie verkeerd?

Het proces voor het maken van koffie verkeerd lijkt veel op die van een cappuccino of andere drank met melk. Hieronder staat een gedetailleerde uitleg van hoe je koffie verkeerd maakt en welke stappen je moet doorlopen.

1. Zet een dubbele espresso

Begin met het maken van een dubbele espresso. Dit doe je door verse koffiebonen eerste te malen met een handmatige of professionele koffiemolen. Zorg ervoor dat je de gemalen koffie vervolgens aandrukt in de filterdrager van de machine. 

De geschikte maling hangt af van het type boon en de koffiemachine die je kiest. Over het algemeen wordt een extractietijd van ongeveer 20 tot 30 seconden aanbevolen. Wanneer tijdens het maken van de espresso de machine te snel of langzaam loopt moet je de maling hierop afstemmen. 

2. Kies de methode voor het opschuimen van volle melk

Nu je de twee espresso’s met de juiste maling hebt gemaakt, is het tijd om te starten met het stomen van melk. Om het proces te versnellen, kun je ook tijdens de extractie van de espresso starten met het stomen van de melk. 

Bij een professionele koffiemachine kun je gebruik maken van het stoompijpje om de melk op te schuimen. In het geval van een machine voor thuis kun je gebruik maken van een kleine melkopschuimer.

Bij het kiezen van de geschikte melk voor een koffiemachine en dus ook voor het maken van koffie verkeerd wordt volle melk aanbevolen. Volle melk zorgt voor een betere schuimlaag en een vollere smaak.  

Opschuimen van melk voor koffie verkeerd

3. Texturiseer de melk tot 65°C voor de perfecte melkschuim

Zorg dat tijdens het opschuimen van melk, de melk een temperatuur van ongeveer 65°C krijgt. Dit is vergelijkbaar met de temperatuur van de melkschuim voor een cappuccino. Het proces van het opschuimen van melk gaat bij een koffie verkeerd wel iets anders dan bij een cappuccino.

Je houdt bij het maken van de perfecte melkschuim voor een koffie verkeerd het stoompijpje verder onder in de melk. Hierdoor wordt er minder lucht in de melk gebracht. Dit proces heet ’texturiseren’ van melk. Het doel hierbij is om de melk op te warmen en een zijdezachte textuur te geven zonder een grote hoeveelheid schuim te creëren.

4. Giet de melk in de espresso tot een 50/50 verhouding

Om de authentieke smaak van koffie verkeerd te krijgen is het belangrijk om te gaan voor een 50/50 verhouding. Vul de eerder gemaakte dubbele espresso voor de helft aan met melk. Hierdoor krijg je een gelijke verdeling van koffie met melk.

Om de beste smaakkwaliteit te garanderen is het belangrijk om de koffie gelijk uit te serveren. Door de grote hoeveelheid melk in de koffie zal de drank snel afkoelen en zijn optimale smaak verliezen. 

Man drinkt koffie verkeerd

Waarin verschilt deze drank met andere koffie soorten?

Om een unieke naam te krijgen moet een koffie soort natuurlijk wel verschillen ten opzichte van andere soorten. Door de grote hoeveelheden soorten koffie kan het soms lastig zijn om het verschil aan te duiden. Hieronder lees je het verschil ten opzichte van de populaire koffie varianten. 

Verschil ten opzichte van gewone koffie

Het verschil van koffie verkeerd en gewone koffie zit in het feit dat er bij koffie verkeerd melk door de koffie zit en bij gewone koffie niet. Daarom lijkt gewone koffie eigenlijk helemaal niet op deze variant. De naam suggereert dat het gaat om een kop zwarte koffie met een twist, maar dit is niet het geval. 

Verschil van koffie verkeerd met latte

Latte of caffè latte bevat veel meer melk dan een koffie verkeerd. Een latte bevat één deel espresso tegenover drie delen melk en bij een koffie verkeerd is deze verhouding gelijk. Hierdoor heeft latte een veel minder sterke koffiesmaak en is hij doorgaans veel zoeter en romiger.

Verschil tussen koffie verkeerd en een cappuccino

Het verschil tussen een cappuccino en een koffie verkeerd zit in de verhouding melk en melkschuim. Een cappuccino bestaat voor een derde uit espresso, een derde gestoomde melk en een derde melkschuim. Een koffie verkeerd heeft meestal geen melkschuim en bevat enkel gestoomde melk en espresso. 

Wat moet je weten over dit type koffie

Nu bekend is wat een koffie verkeerd is en hoe je deze maakt is het tijd om te kijken naar wat extra informatie. Zo heb je alle kennis in huis om de perfecte koffie verkeerd te maken. 

Oorsprong en stijgende populariteit

Zoals eerder al benoemd is deze koffie soort ontstaan in Nederland. In Nederland is het namelijk een gebruikelijke manier om de dag te beginnen. Dit type koffie is goed te combineren met iets zoets, zoals een stroopwafel. Zo weet je zeker dat je de dag goed begint. 

In andere landen wordt de drank ook steeds populairder. Hier staat hij bekend onder verschillende namen. In Frankrijk wordt de drank “café au lait” genoemd. In Italië staat de drank bekend als “caffè latte” en in Spanje als “café con leche”. Uiteindelijk is het concept hetzelfde en zul je weinig verschillen in smaak proeven. 

Interantional-drinkt-koffie-verkeerd

Het serveren van dit type koffie

Dit type koffie wordt vaak vergeleken met een cappuccino, een flat white of latte. Al eerder werd duidelijk dat deze varianten wel degelijk van elkaar verschillen. Toch is het ook niet erg om deze varianten op een eigen manier te interpreteren. Vooral wanneer je de koffie thuis maakt is het erg leuk om te testen welke hoeveelheid en verhouding melk jij lekker vindt. 

Wanneer je een horecazaak bent dan zul je je toch aan de richtlijnen voor het maken van koffie verkeerd moeten houden. In dit geval is het belangrijk dat de dit type in een groot doorzichtig glas wordt geserveerd. Hierin moet duidelijk te zien zijn dat de verhouding melk en espresso op een gelijkmatige manier verdeeld is. 

Artikel delen:

Deze mag je niet missen

Ben jij benieuwd naar de kracht van geweldige service samen met de beste koffiemachines?

Met al meer dan 30 jaar en 700 tevreden klanten zijn wij de beste keuze voor jouw professionele koffieapparatuur.

Wietec maakt gebruik van cookies. Zo kunnen wij de prestaties van deze website verbeteren. Meer weten over cookies.