Welke Koffiebonen heb je nodig voor je Espressomachine?

Wijn kent verschillende smaken. Kies je voor droog of neem je toch liever zoet? Ook koffiebonen zijn er in verschillende smaken. Zo zit er namelijk een groot verschil in Robusta en Arabica bonen en worden koffiebonen op verschillende manier gebrand. In dit artikel wordt uitgelegd welke koffiebonen je nodig hebt voor je espressomachine en welke het koffiebonen het beste zijn.

Welke 5 beste koffiebonen voor volautomatische espressomachines?

1. Lavazza Barista Gran Crema Koffiebonen

Deze koffieboon kun je herkennen aan zijn fruitige en zoetige smaak. De koffieboon is een samenstelling van Arabica en Robusta en komt uit: Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Daarna worden de bonen verwerkt in Italië. Deze koffiebonen zijn erg geschikt voor de professionele barista voor het maken van heerlijke cappuccino’s en andere dranken. 

Intensiteit: 7/10

2. Stumptown Koffiebonen Roasters Holler Mountain

De Stumptown koffieboon wordt gekenmerkt door de crème smaak. Hij is gemaakt van 100% Arabica koffiebonen. Verder zijn er hazelnoten en karamel toegevoegd. Het bedrijf Stumptown is gevestigd in Portland en is erg populair. De bonen worden op een organische manier gemaakt, dus je kiest voor duurzame koffie

Intensiteit: 7/10

beste koffiebonen espressomachine

3. Cafe Royal bonen Honduras Crema 

De naam suggereert al waar deze koffieboon wordt gemaakt. Deze boon is namelijk afkomstig uit Honduras. Het bedrijf produceert hier de koffie op plantages. De boeren die op deze plantages werken verdienen een eerlijk salaris. De bonen zijn 100% Arabica en wordt gekenmerkt door zijn intens-pittige aroma’s.

Intensiteit: 8/10

4. Kicking Horse Koffiebonen Kick Ass (Dark)

Kicking Horse is letterlijk vertaald schoppen paard. Deze producent zet zich ook actief in voor duurzaamheid. Zo is de koffie organisch en Fairtrade. De koffie heeft een rokerig, zoet vanille en donkere chocolade aroma. Zoek je een goede koffie die veel waarde hecht aan duurzaamheid en eerlijkheid. Dan is deze koffie zeker een goede keuze. 

Intensiteit: 9/10

5. Real Good Coffee Ontbijt Blend

Houd je meer van lichte roast? Dan is deze koffieboon de beste keuze voor in jouw espressomachine. De boon smaakt naar: citrus gemixt met de aroma’s van melkchocolade en crème. De koffiebonen worden gebrand in Seattle (Amerika). Begin de dag dus rustig met real good coffee ontbijt blend.

Intensiteit: 4/10

koffiebonen espressomachine

Koffiebonen branden 

Waarom koffiebonen worden gebrand

Om te weten welke koffiebonen je voor je espressomachine kunt gebruiken, moet je ook iets weten over de productie. Bij Koffiebonen branden worden de groene koffiebonen omgezet tot gebrande koffie producten. Door het branden van koffie wordt de smaak van de groene koffiebonen omgezet naar de herkenbare smaak van koffie. Dit wordt voornamelijk gedaan voor de smaak en dus niet voor betere voedingswaarden.

Hoe koffiebonen worden gebrand

Allereerst komen de groene koffiebonen aan bij de brander. Vaak zitten ze in grote zakken en worden vervolgens geopend door de medewerkers. Deze worden geleegd in een machine waar het afval tussen en van de bonen wordt verwijderd. Hierna worden ze gewogen en vervoerd naar de brander. Tijdens het branden worden de bonen verwarmd tot ongeveer 175 graden Celsius (endotherm). Vanaf dat punt warmen de bonen zichzelf op (exotherm). Hierna worden de bonen afgekoeld met water of lucht. Door dit proces worden de bonen 15 tot 18 procent lichter. Het proces van het branden van koffie kan per werelddeel van elkaar veranderen. Het verschil in de productie van instant en bonen koffie zit hem voornamelijk in het proces na het branden van de bonen.

Arabica vs. Robusta koffie: het verschil

Arabica en Robusta koffie zijn twee veel verkochte koffiesoorten. Bijna alle koffie bestaat uit één van deze twee bonen. Toch weten veel mensen het verschil tussen deze twee bonen niet, terwijl de koffiebonen erg van elkaar verschillen. Het verschil zit hem namelijk niet alleen in de smaak, maar ook in de productie, de smaak en het uiterlijk.

aribica vs robusta

Arabica: Arabica koffie is afkomstig van de Arabica plant en is goed voor ongeveer 60 procent van de globale koffieproductie. De boon komt van origine uit Ethiopië, maar komt ook voor in andere landen zoals Indonesië. Aribica wordt gekenmerkt door zijn grote verschil in smaak. De boon kan namelijk zacht en zoet zijn, maar ook scherp of fruitig. Hierdoor wordt ook wel beweerd dat Aribica beter is dan Robusta.

Robusta: Robusta koffie is niet afkomstig van de “Robusta plant”, maar in dit geval van de “Coffea Canephora plant”. Deze plant is goed voor zo’n 40 procent van de globale koffieproductie. Deze boon groeit voornamelijk in het oosten. Het meeste hiervan wordt geproduceerd in Vietnam. De smaak van Robusta is voornamelijk bitter en de boon heeft lichte pinda nasmaak. Soms smaakt de boon het lichtelijk naar donkere chocolade.    

Welke koffiebonen voor je espressomachine? 

Voor een espressomachine is een middel tot donkere koffieboon het beste. Dit komt omdat een lichte koffieboon sneller zuur wordt in een professionele volautomatische koffiemachine. Het maakt in dus niet uit of je kiest voor Arabica of Robusta. Kies daarnaast vooral voor een koffieboon die je lekker vindt. Dit is uiteindelijk het belangrijkste.

FAQ over welke koffiebonen voor je espressomachine

Wat voor koffie gebruik je voor espressomachine?

In espressomachines gaan meestal bonen of oploskoffie. Dit hangt af van de soort machine die je kiest. Oploskoffie kun je sneller zetten en bonenkoffie wordt over het algemeen ervaren als beter van smaak. De soort bonen die je kiest hangt voornamelijk af van je eigen voorkeur.   

Welke bonen zijn geschikt voor een koffiemachine?

In principe zijn alle bonen geschikt voor een koffiemachine. Het grootste verschil zit in de smaak van de koffie. Arabica is iets gevarieerder van smaak en Robusta is voornamelijk bitter. Een middel tot donkere koffieboon is beter geschikt voor een espressomachine, omdat deze uiteindelijk minder zuur wordt. 

Wat is het verschil tussen koffiebonen en espressobonen?

Koffiebonen is een verzamelnaam voor alle bonen die van een koffieplant afkomen. Espressobonen zijn donker gebrande bonen. Het verschil is dat koffiebonen een verzamelnaam is en espressobonen een specifieke categorie bonen zijn. De naam espressobonen komt daarom ook minder voor. 

Deel dit met je koffievrienden!

Wietec maakt gebruik van cookies. Zo kunnen wij de prestaties van deze website verbeteren. Meer weten over cookies.