Artikel delen:

Alles over cortado koffie

Foto van Eddie Wiersma
Eddie Wiersma
30+ jaar ervaring in de koffiewereld
Vrouwen drinken cortado in café
De cortado is een Spaanse koffieveriant die gekenmerkt wordt door de gelijke delen melk en espresso. In dit artikel ontdek je wat de cortado is, hoe je deze maakt en wat deze variant doet onderscheiden van andere soorten. 

Wat is cortado koffie?

Cortado is een espresso die “gesneden” wordt met een kleine hoeveelheid warme, gestoomde melk om de zuurgraad van de koffie te verminderen. De verhouding van koffie tot melk in een cortado is ongeveer 1:1, wat betekent dat de drank sterker is dan een cappuccino of een latte, maar minder sterk dan een pure espresso.

De naam “cortado” komt van het Spaanse werkwoord “cortar”, wat “snijden” betekent. Dit verwijst naar het idee dat de melk de sterkte van de espresso snijdt.

Cortado’s zijn populair in veel Spaanstalige landen en hebben ook internationaal aan populariteit gewonnen. Ze worden vaak geserveerd in een speciaal cortado-glas. De drank kan worden aangevuld met een lichte schuimlaag bovenop, hoewel dit minder is dan bij een cappuccino.

Door de balans tussen koffie en melk biedt de cortado een rijke koffiesmaak met een gladde textuur zonder overweldigend melkachtig te zijn. Hij is met name geschikt voor mensen die houden van een zachte melk smaak in hun koffie.

Voorbeeld van cortado koffie

Hoe maak je cortado koffie?

In het onderstaande stappenplan vind je hoe je een perfect cortado kunt maken met een halfautomatische koffiemachine. In het geval je een volautomaat hebt, dan kun je ervoor kiezen om een standaard espresso te zetten met gelijke delen melk. Deze vormt de ideale basis voor deze drank. 

1. Kies de juiste koffiebonen

Voor cortado koffie gebruikt men 7-9 gram fijngemalen koffiebonen. Dit zorgt voor een rijke espresso basis. Het selecteren van de juiste hoeveelheid en maling van de koffiebonen is cruciaal voor het creëren van de perfecte espresso.

Deze specifieke hoeveelheid is iets minder dan gebruikelijk voor een doppio koffie, maar ideaal voor een cortado. Hierbij ligt namelijk de focus ligt op een evenwicht tussen de espresso en de toegevoegde melk. Een goede maling zorgt voor een optimale extractie van de koffie, wat de basis vormt voor de cortado.

Goede koffiebonen cortado

2. Stel de druk van de machine in

Pas het aantal bar van je espressomachine aan tussen 9-16 bar. Dit bevordert de extractie van smaken. Het instellen van de juiste druk is essentieel voor het extraheren van alle rijke smaken en oliën uit de koffiebonen.

Deze drukinstellingen zorgen voor een optimale doorloop van het water door de gemalen koffie, wat resulteert in een espresso met een volle smaak. Dit is een cruciale stap in het bereiden van de perfecte cortado, waarbij de kwaliteit van de espresso van groot belang is.

3. Regel de temperatuur

Zet de temperatuur van de machine op 92-96 °C. Dit haalt de complexe smaken naar voren. De temperatuur waarop de espresso wordt gezet, speelt een belangrijke rol in het benadrukken van de diepe, rijke smaken van de koffie.

 Door de temperatuur binnen dit bereik te houden, zorgt men ervoor dat de koffie niet verbrandt. Dit kan namelijk een bittere smaak veroorzaken. De juiste temperatuurinstelling draagt bij aan de ontwikkeling van een espresso die de sterke basis vormt voor de cortado, met behoud van zijn unieke smaakprofiel.

4. Zet een espresso

Bereid één espresso met de afgemeten koffie. Dit moet ongeveer 30 ml zijn. Het zorgvuldig zetten van een enkele espresso shot is de kern van de cortado. De hoeveelheid water en de extractietijd moeten nauwkeurig worden afgestemd. Dit zorgt ervoor dat de espresso niet te sterk of te zwak is.

Deze stap zorgt ervoor dat de espresso de juiste concentratie en smaak heeft, die in balans zal worden gebracht met de toegevoegde melk. Dit zorgt voor een goede balans van de drank. 

5. Warm de melk op

Verwarm de melk zonder deze te veel te schuimen. Streef naar 30 ml warme melk. Voor een cortado is de textuur van de melk net zo belangrijk als de temperatuur. Het doel is om de melk zachtjes op te warmen tot het een lichte, zijdeachtige textuur heeft met een minimale hoeveelheid microschuim. Dit zorgt ervoor dat de melk de espresso aanvult zonder te domineren.

6. Voeg melk toe aan espresso

Combineer de opgewarmde melk met de espresso in het glas in een 1:1 verhouding. Door de warme melk zorgvuldig toe te voegen aan de espresso, creëert men de perfecte harmonie tussen de sterke, rijke smaken van de koffie en de zachte, romige textuur van de melk.

De balans is, zoals eerder gezegd, cruciaal voor de cortado. Hierbij is het doel om een drankje te produceren dat zowel de kracht van de espresso als de zachtheid van de melk viert. Het resultaat is een koffiedrank die zowel verfrissend als bevredigend is, met een perfecte balans tussen koffie en melk.

Maken van een cortado

Verschil met andere koffiesoorten

Er zijn veel verschillende soorten koffie, waaronder veel verschillende soorten met melk. In het onderstaande stuk lees je over de verschillen met andere vergelijkbare koffiesoorten met melk. Zo kun je bewust kiezen voor je favoriete koffiedrank.

Verschil tussen cortado en flat white

De cortado en de flat white zijn beide espresso-gebaseerde koffiedranken. Het verschil tussen een cortado en een flatwhite zit in de verhouding espresso tot melk en textuur van de melk.

Een cortado bestaat uit een gelijke hoeveelheid espresso en gestoomde melk. De flat white, daarentegen, heeft een dubbele hoeveelheid espresso vergeleken met de cortado en wordt aangevuld met een grotere hoeveelheid gestoomde melk, die wordt gekenmerkt door het fijne, zijdezachte microschuim. Dit leidt tot een romigere textuur en een subtiele koffiesmaak, waarbij de melk een prominenter rol speelt dan in de cortado.

De flat white kan worden gezien als rijker en heeft meer volume. De melk smaak zal bij een flat white ook meer overheersen. Dit is ideaal voor liefhebbers van een zachtere, romigere koffie-ervaring.

Verschil tussen de cortado en cappuccino

Het concrete verschil met een cappuccino zit hem in de verhoudingen en het gebruik van melk. De cappuccino bestaat uit drie gelijke delen: espresso, gestoomde melk en melkschuim. Dit creëert een rijkere, luchtigere drank dan de cortado, met een duidelijke laag melkschuim bovenop.

De cappuccino biedt dus een evenwichtige ervaring tussen de kracht van espresso en de zachtheid van melk. Hierbij ligt de nadruk op de romige textuur door het schuim. 

Het verschil met de latte macchiato

Het essentiële verschil met de latte macchiato ligt dus in de samenstelling en de hoeveelheden. Binnen dit rijtje lijkt de drank het minste op een latte macchiato. Dit komt door de grote hoeveelheid melk die bij de macchiato wordt gebruikt.

De latte macchiato is een melkrijke drank, met in verhouding, een kleine laag espresso. De hoeveelheid melk bij een latte macchiato is dus veel hoger waardoor je veel minder de smaak van de koffie zult proeven. 

Geschiedenis van de drank

Zoals bij vele soorten koffie heeft deze drank een rijke geschiedenis. In tegenstelling tot vele andere soorten, gaan we hierbij terug naar het land Spanje in plaats van Italië. 

Oorsprong van cortado

Cortado koffie vindt zijn oorsprong in Spanje. Dit koffiedrankje is uniek omdat het een gelijke hoeveelheid espresso en gestoomde melk bevat. De naam “cortado” komt van het Spaanse werkwoord “cortar”. Hoewel de exacte ontstaansperiode moeilijk te bepalen is, is het duidelijk dat deze koffievariant al enkele decennia populair is in Spaanse koffieculturen. 

Land van oorsprong cortado

Populariteit buiten Spanje

De populariteit van cortado heeft zich vanuit Spanje verspreid naar andere landen. In landen als het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Cuba is de cortado bekend geworden onder zowel traditionele als moderne koffieliefhebbers.

Deze verspreiding is mede te danken aan de globalisering van koffieculturen en de zoektocht naar nieuwe koffie-ervaringen. In sommige koffiescènes wordt de cortado gewaardeerd om zijn balans tussen de sterke espresso en de zachtheid van de melk.

Variaties op de cortado

Er zijn verschillende variaties op de cortado ontstaan. Afhankelijk van de regio kunnen de verhoudingen espresso en melk licht variëren. In sommige gebieden wordt de cortado aangeboden met een schuimlaagje bovenop, terwijl in andere regio’s juist wordt vastgehouden aan de strikte verhouding zonder schuim.

Bovendien hebben sommige koffiebars hun eigen twist gegeven aan de traditionele cortado. Denk hier bijvoorbeeld aan het toevoegen van smaakstoffen of het gebruiken van alternatieve melksoorten.

Artikel delen:

Deze mag je niet missen

Ben jij benieuwd naar de kracht van geweldige service samen met de beste koffiemachines?

Met al meer dan 30 jaar en 700 tevreden klanten zijn wij de beste keuze voor jouw professionele koffieapparatuur.

Wietec maakt gebruik van cookies. Zo kunnen wij de prestaties van deze website verbeteren. Meer weten over cookies.